Witam wszystkich użytkowników forum wiaderka. Na wstępie mojego poradnika chciałbym ogłosić ,że jest zrobiony całkiem przeze mnie i specjalnie zrobiony dla wiaderko.com :).W tym momencie chciałbym pozdrowić JaCo i Rozek'a.
Sony Vegas Pro 8.0 - Program ten służy do montowania filmów ,ma bardzo dużo opcji ,które sam zaraz wam zaprezentuje.
:arrow:
POLE ROBOCZE SONY VEGAS'A
Zdjęcie przedstawione powyżej prezentuje nam pole robocze programu Sony Vegas Pro 8.0. Specjalnie dla was wziołem w kolorowe ramki przedmioty ,którymi będziemy się posługiwać.
kolor zielony - w tych opcjach możemy importować nasze zdjecia lub filmy. Możemy także zapisać projekt w opcij "
Render As" w dowolnym dla nas formacie oraz zapisać projekt poprostu funkcją "
Save".
kolor czerwony - obrazki ,które zostaly umieszczone w ramce czerwonej są odzwierciedleniem ramki zielonej tzn. można otworzyć projekt zapisać go raz otworzyć nowy projekt.
kolor zółty - w tym oknie będa wyświetlane rzeczy ,które klikniemy w ramce brązowej.
kolor brązowy - Tak naprawde dzięki tym opcją słynny jest Sony Vegas opisze je w dalszym poradniku.
kolor niebieski - kostka ta służy nam do podgłaśnia i ściszenia muzyki
kolor błękitny - pole , w którym będzie wyświetlany nasz projekt jako gotowy
kolor oliwkowy - jest to pole robocze ,w którym się wszystko dzieje
kolor pomarańczowy - odtwarzamy nasze klipy ,zatrzymujemy klip ,przewijamy i takie tam :)
WSTAWIANIE NAPISÓW Z CIEKAWYM EFEKTEM
Wstawianie napisów jest łatwe. Zaczynamy od kliknięcia w opcje "
Media Generators" ,która znajduje się w dolnym rogu.
Następnie klikamy w opcje "
Text"
Kolejną rzeczą jaką teraz będziemy robić to przeciągamy napis na nasze pole robocze.
Po przeciągnieciu textu na pole robocze wyświetli się automatycznie okienko w którym będziemy modyfikować nasz napis :) W miejscu Sample Text wpisujemy nasz wybrany Tekst.
Następnie klikamy opcje Efekts i ustawiamy takie proporcje ,które są ukazane w zdjęciu poniżej :)
Jeżeli wszystko zrobiliśmy ok Efekt ,końcowy powinien wyglądać w następujący sposób :)
IMPORTOWANIE MATERIAŁÓW ROBOCZYCH
Importowanie zdjęć i filmów tak zwanych materiałów roboczych jest bardzo proste. Wszystko jest opisane poniżej w skrinie :)
Nasze materiały zostaną importowane do Sony Vegasa następnie przeciągamy je na pole robocze.Możemy także wstawiać muzyki i importować je w ten samy sposób tylko przeciąganie jest o 2 pola niżej.
ANIMACJE
Kiedy będziemy już mieli nasze materiały na pasku roboczym będziemy mogli wstawić tam animacje.
ANIMACJE :
a) Przejśćia
Zaczniemy od przejść miedzy klipami wchodzimy w zakładke "Transitions" i wybieramy sobie jakieś przejście następnie przeciągamy je miedzy zdjęcia
WAZNE : Długość przejścia efektu zależeć będzie od długości najścia się zdjeć :)
b) Efekty podboczne
Efekty poboczne to takie efekty ,w których są np.widok telewizyjny,aby taki widok osiągnąć należy kliknąć w zakładke "
Video FX" a następnie w zakładke "
TV Simulator".Wówczas wyświetli nam się oko i będzie trzeba przeciągnąć dany efekt na klip.
Oto był poradnik by Magier Dziękuje za przeczytanie mam nadzieję ,że sie spodoba :)