Na Forum Wiaderko odbywają się następujące konkursy:
1. Konkurs na popularne tematy forum - zasady - ranking - koniec 30.06.2009r
2. Konkurs dla grafików zakończony - typuj 3 miejsce! 3. Turniej CS 1.6 5on5 z atrakcyjnymi nagrodami - szczegóły
Turniejowe HLTV:
hltv.pukawka.pl:27030
hltv.pukawka.pl:27040
hltv.pukawka.pl:27050
Filmy Counter Strike, czyli FragMovies - Tutaj chwalimy się własnymi filmami, które udało nam się wykonać. Można także dawać linki do cudzych filmów i podziwiać ich twórców :D A także dyskusje - "jak zrobić własny film" - jaki soft do tego i jak go obsłużyć.
Chciałbym przedstawić poradnik na temat fpras'a 2.6.4. Widziałem, że wiele nowych, jaki i tych zaawansowanych, ma problem jak, nim coś nagrać. A, więc do dzieła.
1.Ściągnij Frapsa z Fraps download , i zainstaluj (myślę, że z tym nikt problemu mieć nie będzie) 2. Po kliknięciu w fraps'a, pojawi nam się takie okienko 3. Zakładka General
Start Fraps Minimalized = Zawsze po włączeniu fraps'a, będzie się on minimalizował
Fraps window always on top = Fraps, wyłączy się gdy skończysz nagrywać
Run Fraps when Windows start = Otwiera fraps'a, wraz z uruchomieniem windows'a.
Zakładka Movies
Folder to save movies in = Folder, w którym film zapisze się
Video Capture HotKey = Przycisk, którym rozpoczynasz, i kończysz nagrywanie
Record sound = Zaznaczone (nagrywa z dźwiękiem) Odznaczone (nie nagrywa dźwięków)
Half size/full size = Rozmiary filmu (Full pełny, Half pół)
23,30,50,60 = Ile użyjemy fps'ów w filmie. (dla słabych komputerów, takich jak mój zalecane jest, wpisać 100)
No Cursor = Widać/ Nie widać kursora
Sound device/input = Ustawienia dźwięku. 4. Zakładka Screenshots
Folder to save screenshots in = Folder, w którym screeny (zdjęcia) zostaną zapisane
Screen Capture Hotkey = Przycisk, którym zapisujesz screeny
To by bylo chyba na tyle :)
Btw. Przepraszam za screen'y, ale robiłem je w paint'cie, oraz tylko tam, gdzie mogą być największe problemy. Jeśli jest jakiś błąd, coś przeoczyłem, to proszę pisać.
Co za bzdura.
Na słabym komputerze gdy wpiszesz 100 to ci go urwie.
Nie widzie sensu dawania więcej niż 30 szczególnie że ludzkie oko widzi max 25.
A gdy wpiszesz 100fps to ech... sam sprawdź.
Potem filmik ma 500mb i weź go stary teraz na YouTube wrzucaj :)
Co za bzdura.
Na słabym komputerze gdy wpiszesz 100 to ci go urwie.
Nie widzie sensu dawania więcej niż 30 szczególnie że ludzkie oko widzi max 25.
A gdy wpiszesz 100fps to ech... sam sprawdź.
Potem filmik ma 500mb i weź go stary teraz na YouTube wrzucaj :)[/quote]
... :roll:
Nagrywałeś coś kiedyś przez frapsa ? Ja nagrywałem filmy z THPS 3 (gra, można podziwiać na youtube.com po wpisaniu siepaaa), ale mniejsza z tym. Dałem 100, i oczywiście, że coś lagowało, ale gdy dałem np. 30 nie wspomnę. Wątpie, że nagrywałeś coś frapsem.
witam, mam problem, otóż używałem frapsa na starym kompie do robienia filmików w cs, nagrywałem z dźwiękiem i tak jak chciałem nagrywało mi dźwięk nie z micro tylko z gry, teraz na nowym kompie jak nagrywam frapsem dźwięk mi łapie z micro a nie z gry...
ps rozwiazałem problem w menadżerze Realtek HD Audio w zakładce mikser mamy nagrywanie o odtwarzanie, zaznaczamy stereo mix odznaczamy Mic volume;P
JA mam straszne lagi jak zaczynam kręcić film az mi sie grać niechce takie lagi.Myślałem ze to chodzi o serwa że lagi są ale to nie to czy da sie cośzrobić z tymi lagami
Ps.Kumpel ma lepszego kompa i sie nie lagowało ale wiecie to nie swój komp i inaczej sie gra
Nie nagrywa się frapsem podczas gry, bo lagi to praktycznie nie unikniona przyczyna najpierw nagraj demko wpisując w konsoli record "nazwa demka" i potem, uruchom frapsa i wpisz viewdemo "nazwa demka" i Nagrywaj wybrane momenty.
a ja mam inny problem: nagrałem filmik frapsem i chciałem wstawić na youtube, tylko że w ten sposób nie działa - youtube go nie czyta bo Fraps do nagrywania wykorzystuje kodek o nazwie "Fraps" a youtube go nie obsługuje. Przekonwenterowałem filmik na mpeg2 ale jakość dużo gorsza niż oryginał. Użyłem do tego programu #1 Video Converter. W opcjach oczywiście ustawiłem żeby jakość była ta sama. Próbowałem także na format WMV ale po 30min postęp 0% więc ile można czekać? Macie jakiś pomysł?
mar_nn, zacznijmy od tego że fraps nagrywa nieskompresowane Video. Trzeba go później skompresować, używając np. kodeka DivX.
Kod:
Yhm, i co z tego? Przecież na youtube jakość jest tragiczna, prawdę mówiąc nie wiem sam jak można tam oglądać fragmovie. Ew. jak pisałem wyżej - kodek DivX daje zadowalającą jakoś obrazu przy stosunkowo wysokiej kompresji.
POTRZEBUJE DOBREGO PROGRAMU KTORY MI SKOMPRESUJE TE PLICZKI Z FRAPSA bo:
sciagnalem se taki jeden i klapa a z reszta skopiuje wam to co koledzie wysylalem
ej stary problem do potegi enter mam, sluchaj robie filmiki programem FRAPS i on zajmuje 800mb 30sekundowy film wiec spox sluchaj ja se juz kompresowalem jednym programikiem :VIRTUAL DUB: wlasnie tak sie nazywa i ta ostatnia opcja kompresji z ta "4" no i mi wychodzi ze 9sekund to 22mb czy 25mb ale duzo jak na youtuba jak to skompresowac zeby bylo malo i jak krecic filmy na ilu FPSach? ile wystarczy? czekam na odpoweidz i jakis program do kompresowania dam ci moje gg 10833312 i czekam na gg
bo wlasnie o to biega czekam na gg na odpoweidzi z gory thanks x:D
chce zeby jakos byla taka jak tu i zeby na youtuba sie to cos zmiescilo dobra dobra posklejam to w WMM ale kurde dajcie mi jakis kompresor co mi te filmiki z frapsa skompresuje i zeby takie ladne bylo czekam na te propozycje to dam wam ziola pojarac :D
Witam ściągłem frapsa mniej więcej umiem nagrywać ale gdy nagrywam to komp mi się tnie. Tak dokłagniej to pytam co to fps to 25,30,50,60 i okienko w...