Zarejestruj się Użytkownicy Kalendarz Zaznacz Wszystkie Fora jako Przeczytane CS FAQ Regulamin forum =w= Tani STEAM

Wróć   Forum Counter Strike > Counter Strike 1.6 > Poradniki do Counter Strike 1.6

Poradniki do Counter Strike 1.6 Tutaj piszemy, szukamy, oceniamy poradniki do Counter Strike 1.6 - Czyli jak zabijać i jak nie dać się zabić ;)

FPS w CS 1.6

- Tagi: ,

Odpowiedz

LinkBack Narzędzia wątku

FPS w CS 1.6

stare
sL[!]cK.` is Offline
el Wymiataczos

Poziom upalenia:
XXX----- Doświadczenie: pali bongi
  Wyślij wiadomośc poprzez AIM do sL[!]cK.`  

W dziale poradniki nowe tematy mogą pisać jedynie moderatorzy, więc zamieszczę swój poradnik tutaj, natomiast jeśli zadecydujecie go przenieść nie będzie problemu ,d.

Wiele osób ma z tym problemy, więc zamieszczę krótki poradnik jak zwiększyć ilość FPS na własnym komputerze podczas gry w CS 1.6. Są to moje osobiste przemyślenia, więc traktujcie je jako wskazówki i korzystajcie z nich według własnych upodobań ,d.

Dla wielu osób same pojęcie FPS jest mało zrozumiałe. Otóż skrót FPS (z ang. Frame Per Second) oznacza liczbę klatek wyświetlanych w czasie 1 sekundy na naszym monitorze. Im więcej FPS'ów tym szybciej działa nasza gra. Ilość FPS'ów zależy od jakości naszego komputera, a głównie karty graficznej i ilości RAMu. Im lepszy komputer, tym większa ilość FPS'ów, a co za tym idzie płynniejsza grafika.
Zastanówmy się teraz jak zwiększyć liczbę FPS'ów na naszym komputerze, co ma służyć przyjemnemu i co najważniejsze płynnemu graniu.

Ważną kwestią jest odpowiednie dobranie grafiki do naszych potrzeb i jakości naszego komputera:

a) dla komputerów z "przestarzałym środkiem" najodpowiedniejsza będzie grafika Software; mało "FPSo-żerna", przeznaczona dla słabych komputerów; grafika słabej jakości
b) dla nieco lepszego sprzętu odpowiednia będzie grafika typu OPEN GL; większość grających w CS 1.6 używa tego rodzaju grafiki, ponieważ przy małym "zużyciu" karty graficznej daje sporą ilość FPS'ów. Polecam !!!!
c) trzecim a zarazem ostatnim typem grafiki z jakim będziemy mieli do czynienia w tym artykule będzie Direct 3D. Dzięki niemu mamy bardzo dobrą jakość grafiki, lecz mniejszą liczbę FPS niż w przypadku OPEN GL'a; przeznaczona dla zdecydowanie lepszych komputerów

Sprawę rodzajów grafiki mamy już zamkniętą. Zastanówmy się teraz nad kolejnym problemem jakim jest odpowiedni dobór rozdzielczości. A więc, im większa rozdzielczość, tym większy wysiłek komputera przy wyświetlaniu naszej grafiki. Pokazując na przykładzie na rozdzielczości 1024x768 będziemy mieli mniej FPS'ów niż na 640x480. Według mnie różnica nie jest aż taka duża pomiędzy dwoma wyżej wymienionymi wielkościami. Małą zaletą mniejszych rozdzielczości są większe modele postaci, przez co łatwiej jest trafić w przeciwnika. Różnice są jednak minimalne i niezauważalne. Większość graczy, których znam do niedawna grało na mniejszej rozdzielczości, jednak z biegiem czasu zaczyna się to zmieniać. Coraz więcej osób używa 1024x768, w tym i ja sam, lecz decyzja należy do was !!!

Niemalże drobiazgiem, jednak w niektórych przypadkach bardzo istotnym jest kwestia synchronizacji pionowej. Jej wyłączenie daje nam zwiększenie liczby FPS o kilka jednostek, a do tego nie sprawia większego kłopotu, więc zachęcam do wyłączenia tej opcji w menu naszej karty graficznej. Poniżej zamieszczam link do artykułu zamieszczonego przez Anthraxa, w którym dokładnie opisane jest wyłączanie synchronizacji w poszczególnych kartach graficznych:

http://www.forum.wiaderko.com/topics...8bc37b52432073

Sprawę synch. mamy już za sobą, przejdźmy teraz do programów, które poprawiają ilość FPS'ów podczas gry. Są one bardzo proste w obsłudze a dają niekiedy nawet o 20-30 FPS więcej, więc myślę, że warto jeden z nich zainstalować na swoim pulpicie. Do wyboru mamy :

a) Reforce : http://files.filefront.com/reforcera.../fileinfo.html
b) Refresh Lock : http://files.filefront.com/refreshlo.../fileinfo.html

Polecam Reforce'a, ponieważ sam go używam i rzeczywiście pomaga przy FPS'ach. Wybór należy do was !!!

Ostatnim sposobem na powiększenie ilości klatek, który opiszę w artykule jest wgranie modeli High FPS, w miejsce domyślnych w folderze cstrike/models. Nasi "bohaterowie" będą lekko "zniekształceni" (prostokątne głowy ,D), co daje małą, ale zawszę poprawę jakości gry. Identycznie jest z broniami - gorszy wygląd, jednak większa ilość FPS. Linki poniżej.

http://gamma.nic.fi/~amaki/files/hfps-pmodels-cs16.zip
http://files.filefront.com/hfps+103z.../fileinfo.html

Aktualną ilość Frame'ów podczas gry, możemy sprawdzić wpisując do konsoli jedną z poniżej podanych komend :

cl_showfps '1' - pokazuje w lewym górnym rogu ekranu liczbę klatek na sekundę. Wpisujemy to w konsoli lub w bezpośrednio w configu.

net_graph - po wpisaniu tej komendy, komputer wyświetla nam zazwyczaj w prawym, dolnym rogu ekranu liczbę klatek, loss oraz choke. Wpisujemy wartość 3.

Istnieje jeszcze masa komend wpisywanych do configu lub konsoli, dzięki którym możemy sprawić, iż liczba Frame'ów w czasie gry będzie zdecydowanie większa, jednak wypisywanie ich zajęłoby strasznie dużo czasu, a nie raz widziałem je na forum, więc myślę że bez trudu je odnajdziecie ,d.

To by było na tyle, jeśli chodzi o moje spostrzeżenia na temat ilości FPS podczas gry w CS 1.6. Mam nadzieję, że niejeden user Wiaderka skorzysta z mojego artykułu i będzie w pełni szczęśliwy z osiągniętego efektu. Pozdrawiam - FaTaL1Ty *

Maly problemik

stare
PRB is Offline
Lamka

Poziom upalenia:
-------- Doświadczenie: abstynent

Dobrze , dobrze ustawilem sobie software mam dobre fps ale celownik nie jest celny tzn naboj leci 5 mm od cel i jak chce kogos zabic z daleka to musze my w stopy strzelac a jak chce heada walna to musze celowac mniej wiecej na jajca xD co mam zrobic?

stare
szukam bana is Offline
Super Moderator

Poziom upalenia:

nie SPAMuj załóż temat.
dB_FaTa[L]1Ty *, wrzuć screeny gdzie indziej, bo nie mogę ściągnąć.

stare
Pershing is Offline
Spamer z doświadczeniem

Poziom upalenia:
  Wyślij wiadomośc poprzez AIM do Pershing  

dB_FaTa[L]1Ty *, pomyliles linki, link do refreshlocka jest do reforce i na odwrot popraw to

stare
sL[!]cK.` is Offline
el Wymiataczos

Poziom upalenia:

Linki już są podmienione, sz.b chodzi Tobie o to, żeby wrzucić je na inną stronę z hostingeim zdjęć ? Aktualnie są na fotoo.

Pomogłem ? Kliknij na Dziękuję !

stare
szukam bana is Offline
Super Moderator

Poziom upalenia:

chodzi mi o to, że są niewyraźne, a jak na nie klikne to mi się nie powiększają :)

stare
sL[!]cK.` is Offline
el Wymiataczos

Poziom upalenia:

Specjalna instrukcja użytkowania dla sz.b jak i innych, którzy będą mieli kłopoty ze screenami ,d:

1. Klikacie na obrazek, który chcecie powiększyć, po czym otwiera wam się nowa zakładka lub karta ze stroną startową firmy hostingującej zdjęcia.
2. Na dole na pasku windowsa klikacie 2 razy w zakładkę z otwartą stroną z hostingiem i pokazuje wam się zdjęcie w dużym, wyraźnym wyglądzie.

stare
szukam bana is Offline
Super Moderator

Poziom upalenia:

mi się coś jebie firefox - reinstall i jazda :)

stare
Drill is Offline
V.I.P.

Poziom upalenia:
XXXX---- Doświadczenie: kręci gibony
  Wyślij wiadomośc poprzez AIM do Drill  

Ten mirror, na którym są screeny jest jakiś lipny. Tak się powoli wczytują że normalnie masakra.

Jeśli pomogłem, to daj zajarać A jak nie pomogłem, to zioło będzie kiedy indziej :)

stare
sL[!]cK.` is Offline
el Wymiataczos

Poziom upalenia:

Jak będę miał chwilkę czasu wrzucę na imageshacka, bo przy pisaniu artykułu nie działał mi, więc musiałem skorzystać z fotoo. A poza tym Drill, cierpliwości ,d.

stare
Pegaz is Offline
Spamer z doświadczeniem

Poziom upalenia:
X------- Doświadczenie: palił z lufki
  Wyślij wiadomośc poprzez AIM do Pegaz  

Hmmm daje rozdz 800na600 to mam dupna czcionke i wogole dyzego csa :P

stare
sL[!]cK.` is Offline
el Wymiataczos

Poziom upalenia:

Dzięki temu łatwiej jest celować i zabijać przeciwników, ale to chyba jedyna zaleta tej rozdzielczości ,d.

Odp: FPS w CS 1.6

stare
Siwencjusz is Offline
Lamka

Poziom upalenia:

Kod:
Your download has failed. The file you are attempting to download is restricted to an access group of which you are not a member.
Reforce :/

Może ktoś wrzucić np. na Speedyshare.com? :>

stare
dagi12 is Offline
Spamer

Poziom upalenia:
X------- Doświadczenie: palił z lufki
  Wyślij wiadomośc poprzez AIM do dagi12  

Na speedyshare.com kasują po tygodniu nie ściągania polecam bandogo.com lub rapidshare.com

Rastafari daje gibony wyznawcom,
diler daje gibony klientom,
a Wy dajcie gibona mi

stare
~ pleb0ik is Offline
Spamer

Poziom upalenia:
XX------ Doświadczenie: popala gibony

ehh.. ma pytanie.. Co mam zrobić żeby na STEAM wyświetlało mi FPS ?

Pomogłem??? To zapodaj ogień i klikaj, a jeśli nie, to trudno.. Ziółko kiedy indziej

www.csnetwork.boo.pl --> Zarejestruj sie :)

stare
BerrO is Offline
Spamer

Poziom upalenia:
XX------ Doświadczenie: popala gibony
  Wyślij wiadomośc poprzez ICQ do BerrO  

net_graph 3

Szukasz Graczy ? Wejdź =)

Jeżeli Pomogłem Kliknij Na