Zarejestruj się Użytkownicy Kalendarz Zaznacz Wszystkie Fora jako Przeczytane CS FAQ Regulamin forum =w= Tani STEAM

Wróć   Forum Counter Strike > Strefa twórcza - strony klanowe, grafika, mapy i filmy CS > Grafika związana z Counter Strike

Grafika związana z Counter Strike Tutaj dyskutujemy na temat grafiki. Czyli jak wykonać layout, skąd pobrać gotowe szablony, możemy się także pochwalić swoim świeżym layoutem lub podpytać się co mu jeszcze brakuje ;)

Popularne słowa kluczowe: przykłady obrazów wideo w infranview, rapidshare tworzenie kalendarza

Tworzenie prostego bannera

- Tagi: , ,

Konkurs dla grafików !! pokaż skila bejbe i zgarnij klucza stimowatego ;)

główny sponsor nagród (najtańsze klucze steam):

najtańsze klucze steam
Odpowiedz

LinkBack Narzędzia wątku

Tworzenie prostego bannera

stare
kolo3333 is Offline
Spamer

Poziom upalenia:
X------- Doświadczenie: palił z lufki
  Wyślij wiadomośc poprzez AIM do kolo3333  

TWORZENIE BANNERA

Jest to mój pierwszy poradnik na tym forum i mam nadzieję, że się przyda.

W tym tutorialu postaram się Wam łopatologicznie wytłumaczyć jak wygląda tworzenie prostego banneru(może on nam posłuszyć jako reklama bądź jako ozdoba strony internetowej). My zrobimy go w wymiarach 950x170.

1. Niezbędne programy:

-IrfanView - Klik!

-Photoshop CS3(najlepiej polska wersja językowa!) -

Klik!

-Gifat - Klik!

-Paint, który każdy ma

2. Teraz wybieramy temat i tworzymy tło w postaci np. screena z gry. Przykład:

Na początek wycinamy nie potrzebne fragmenty, co chyba każdy potrafi. Wiadome jest, że odrazu nie otrzymamy takich rozmiarów, więc wrzucamy go do IrfanView wchodzimy w image--->resize/resample i zmieniamy ustawienia tak, aby nam pasowało np:

Warto także uchwycić w grze np. w naszym przypadku takiego bota z tarczą:
Nie sugerujcie się tłem, bo to w tej chwili nas nie interesuje.

3. Odpalamy naszego mega, hyper, super, extra photoshopa. Tutaj zaczną się dla, niektórych schody, ponieważ nie każdy z Was miał styczność z pracą na warstwach. Klikamy plik--->otwórz i w oknie wybieramy nasz plik z którego zrobimy banner.
Teraz potrzebujemy jeszcze naszego bota z tarczą. Wchodzimy do painta, otwieramy nasz plik, bierzemy potrzebną część i kopiujemy do photoshop'a.

W tej chwili nasza praca wygląda tak:

Klikamy w oczko po lewej stronie od warstwy o nazwie "Warstwa 0". Gratulacje. Wyłączyłeś widoczność naszego tła. Teraz został Ci sam bot. Wybierz narzędzie gumka i wyczyść tło przy bocie. Żmudna praca, ale jest to niezbędne .

4. Czas na nasz niezbędny napis. Wiem, że niektórzy z Was nie potrafią jeszcze robić skomplikowanych, a zarazem ciekawych napisów, więc pobierz to:
http://www.sendspace.com/file/gvkwot
Skorzystamy z tutorialu Lodowa Kraina.

a)Wyłącz widoczność "Warstwa 1" tzn. bota i "warstwa 0"
b)Powiel tło klikając prawym na "warstwa 0" i użyj opcji powiel warstwe. Wyłącz widoczność "warstwa 0", a na kopii zrób czarne tło(kopia ma mieć widoczność tak samo jak napis!). Teraz złącz widocznie warstwy(tzn. czarne tło i napis).
Stwórz napis i przerób korzystając z tutorialu "Lodowa Kraina"(skorzystaj z niego tak, aby było dobrze ponieważ niektóre parametry mogą być podane źle!!! Czasami podawaj mniejszą wartość... Uwierzysz jak zobaczysz, że jest to niezbędne. Pod żadnym pozorem nie spłaszczaj obrazu!! Wystarczy złączenie warstw, co wcześniej opisałem)

c) Po stworzeniu napisu, złącz warstwy posiadające napis i czarne tło. Wygumuj wszystko dokładnie wokół napisu, aby Twoja praca wyglądała estetycznie. Powinno to wyglądać mniej więcej tak:(nie zapomnij włączyć wszystkich warstw)

d) Zapisz teraz tą prace, lecz nie wyłączaj photoshop'a bo to nie koniec!! To jest pierwsza część animacji.

5. Druga część przyszłej animacji:
a)dodamy efekt światła. Zaznacz "warstwa 0". Kliknij Filt--->Rendering---->Efekty świetlne i ustaw parametry jak poniżej:

b)Druga część wygląda mniej więcej tak jak na obrazku poniżej. Zapisz to i wyłącz photoshopa. Posiadasz teraz dwie niezbędne części do animacji. To już prawie koniec.

6. Czas na gifat. Uruchom ten program i stwórz animację. Wcześniej jednak musisz pliki w formacie .jpg przekształcić na .gif za pomocą InfranView. Kliknij file---->saveas i zrób wszystko tak jak na obrazku poniżej.

.jpg---->.gif

Gdy przerobisz te dwa pliki na .gif uruchom gifat i ustaw parametry jak poniżej na obrazku:

Teraz zapisz swoją animacje. Gratulacje! Stworzyłeś swój pierwszy banner!

7.Efekt końcowy:

Cóż to już jest koniec. Mam nadzieje, że teraz będziesz potrafił stworzyć prosty banner. Czekam na oceny. Wybaczcie, że zajmuje tak wiele, ale chciałem to zrobić jak najbardziej przejrzyście. :)

Myślę, że docenicie mój trud i poradnik zostanie przyklejony.

Nie zezwalam na kopiowanie poradnika bez mojej zgody.

Jeśli pomogłem to daj coś spalić...
Postaw mi gibona
Tu spirytus jak ktoś nie wie... ^^

kolo3333 pali dziś Gibony od 3 osób:
kuven (09-10-2008), NewBie (24-07-2008), proogi (28-10-2008)
UWAGA !!!

W tej chwili widzisz tylko pierwszy post tego tematu. Aby zobaczyć więcej wiadomości lub napisać post musisz się zalogować lub zarejestrować.

Odpowiedz

Narzędzia wątku