Wiele osób tworzy strony www, ale niewiele z nich wie jak to robić poprawnie.
Opiszę Wam jak zacząć przygodę z tworzniem stron www.
Na samym początku warto poznać same podstawy.. czyli jaki język do czego służy (a raczej do czego powinien.. bo wiadomo, że Polak potrafi i jak zechce będzie serfował na desce od prasowania

)
Tak więc co do czego powinno być używane:
HTML - tworzenie szkieletu strony - warstwy logicznej (nagłówek, menu, stopka, treść, akapit) - nie powinno używać się
HTML'a do kształtowania wyglądu strony, czyli kolorów tła, kroju czcionki, wymiarów czegokolwiek (bloków tekstu, czcionki, nagłówka....). Należy sobie wbić raz na zawsze:
HTML odpowiada za podział treści strony w logiczne części
CSS - czyli kaskadowe arkusze styli - dzięki
CSS kształtujemy wygląd naszego
HTML'a. Czyli stworzyliśmy za pomocą
HTML'a szkielet strony (nagłówek, menu, blok tekstu głównego, stopke) i teraz za pomocą
CSS możemy wywrzeć wpływ na wygląd tych elementów, czyli wielkość, marginesy, ułożenie (relacje między sobą) kolor itp.
CSS możemy dołączyć (w zasadzie powinniśmy tak robić) do zewnętrznego pliku. Wskazywanie za pomocą
CSS na konkretne elementy znaczników
HTML'a odbywa się za pomocą klas (class="nazwa") i identyfikatorów (id="nazwa").
HTML i
CSS służy do wykonywania stron statycznych.. jeżeli chemy mieć stronę dynamiczną (
CMS, forum, portal.. z pomocą przychodzi nam
PHP)
PHP - jest to język programowania zbliżony do C/C++ działający po stronie serwera (czyli na naszym hostingu). wg. mnie jest dość prosty, prostrzy niż C/C++ (dlatego, że jego składnia jest znacznie uproszczona, np brak deklaracji zmiennych) niektórzy twierdzą, że przez takie uproszczenie łatwiej się programuje i
łatwiej się popełnia błędy - być może to prawda, mi ciężko to ocenić (raczej koduje tylko w php).
Do czego nam się przyda
PHP? Jeżeli chcemy stworzyć dynamiczną stronę... czyli np. piszemy skrypt który "skleja" nam nagłówek, menu, treść i stopkę. W zależności od wyboru w menu skrypt doklei nam właściwą treść do nagłowka menu i stopki...
Warto dodać (dla tych zielonych zwłaszcza), że PHP na serwerze generuje kod
HTML i wysyła do naszej przeglądarki... tak więc nie da się podejrzeć kodu PHP jakiejś strony... zobaczymy tylko efekt tego skryptu, czyli wspomniany wygenerowany kod
HTML.
MySQL - rodzaj bazy danych SQL - jeden z najpopularniejszych (m.in. stosowany przezemnie

). Baza danych przychodzi nam z pomocą jeżeli mamy dość obszerną stronę, która cały czas się rozwija - przybywa jej strości. Czyli jest to np. forum, portal itp. MySQL jest oparty na zapytaniach SQL (podobnie jak mikrosoftowy MS Access). Wszelkie dane MySQL możemy przedstawić właśnie w takich zapytaniach. Ale sama baza nam nic nie da... aby korzystać z MySQL trzeba także korzystać z PHP. Za pomocą PHP łączymy się z naszą bazą danych, wysyłamy do niej zapytanie (np. "pobierz listę userów" - "SELECT * FROM tabela_userzy") pobieramy odpowiedź w postaci tablicy PHP i robimy z tym dalej co chcemy - np. wyświetlami listę userów).
W dzisiejszych czasach rozwój stron WWW jest bardzo szybki i sam
HTML to już za mało... coraz częśniej konieczne jest połączenie
HTML+
CSS+PHP+MySQL ... ale to nie wszystko
JS - czyli JavaScript - jest to język służący do pisania skryptów działających po stronie klienta - czyli w naszej przeglądarce. Jest przesyłany na nasz komputer i wykonuje jakąś akcję. Jest dość dużym ułatwieniem... prosty przykład.. piszę teraz ten poradnik i chcę dodać emote, klikam na jakąś

i pojawia się w moim edytorze.. - kliknełęm na animowanego gifa,
JS wykonał określoną akcję - dodał ten obrazek do okna edytora... to tylko mały przykład... ale
JS w połączeniu z PHP potrafi być bardzo przydatny..
Sumując wszystko..
Chcemy zacząć tworzyć www? zacznijmy we właściwej kolejności, takiej jak podałem, czyli najpierw zaczynamy naukę od
HTML, potem
CSS, PHP, MySQL ... hmm nie wiem czemu
JS jest na końcu.. może dlatego że ja z niego nie kożytam praktycznie wogóle.. a jak już to z gotowych rozwiązań :)
teraz garść linków wartych uwagi:
(znikneły moje ulubione

jak znajdę to dodam)