Wiele osób zaczynających kodować strony w którymś z wymienionych języków, zaczyna poszukiwać edytora tekstowego (bo o graficznych -
html,
css - możemy od razu zapomnieć, nie ma nic gorszego niż FrontPage albo coś tego pokroju). Tak więc chciałem zachęcić osoby, które nie mają swojego ulubionego edytora (lub też szukają innego) do sprawdzenia programu
kED.
Osobiście koduje już w nim kilka lat i nie znalazłem prawie żadnych wad, za to wiele plusów,
m.in.:
- kolorowanie składni dla
html,
css, php, mysql,
js
- wbudowana ściąga (czasem się przydaje) do wyżej wymienionych języków
- podpowiadacz - jak zaczniemy wpisywać np. nazwę funkcji (php), lub jakiś tag (
html) to porgram podpwie nam jego składnię (jak dla mnie to duży plus)
- sporo intuicyjnych skrótów klawiatórowych (możliwość edycji)
- i jeszcze sporo innych mniej ważnych
link do strony producenta i downloadu:
http://www.freezone.fc.pl/index.php?file=soft
Dodam jeszcze, że czasem korzystam z innego edytora, ale tylko w jednym celu (niestety kED nie ma tej funkcji), mianowicie jEdit.
Wykorzystuje w nim możliwość przeszukiwania danej frazy we wszystkich plikach we wskazanym katalogu (bardzo przydatne podczas modyfikacji plików).
Zagraniczny jEdit ma sporo swoich zwolenników (zapewne ma więcej niż polski kED), ale mi mimo większych możliwości nie udało się "przejść" na niego... siła przyzwyczajenia.
Kończąc pierdolenie kotka za pomocą wiadomo czego.. początkującym koderom polecam kED'a.
ps. respekt dla masochistów korzystających z notepad'a